Faaliyetler
FAALİYETLER
Türkiye linyit rezervinin yaklaşık olarak % 1 i Tunçbilek´te bulunmaktadır. Ülkemizde son 5 yılda ortalama 80 milyon ton satılabilir linyit üretimi yapılmakta olup bu üretimin yaklaşık yüzde 2,5 ‘ini Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) gerçekleştirmektedir. ( 2021 yılı Kömür Sektör Raporu)
GLİ Müdürlüğü, halen Kütahya ili, Tavşanlı ve Domaniç ilçe sınırları içerisinde kalan 36111 (eski 4364) ruhsat no´lu imtiyaz sahasında açıkocak ve yeraltı işletmeleri olarak faaliyet göstermektedir. Programlanan yaklaşık 3,5-4 milyon ton/yıl tüvenan linyit kömürü üretiminin yaklaşık %80´ini açıkocaklardan, %20´si ise yeraltı işletmelerinden gerçekleştirilmektedir.
GLİ Müdürlüğü, yeraltı kömür üretimini yüzeyden yaklaşık 250 m aşağıda olan Ömerler Yeraltı Ocağı´ndan gerçekleştirmektedir. Ömerler Yeraltı Ocağı´nda şilt tipi tahkimatların kullanıldığı tavandan göçertmeli uzun ayak tam mekanize üretim yöntemi ile kömür üretimi yapılmaktadır.
GLİ Müdürlüğü açıkocak işletmelerinde kömür üretimine yönelik olarak shovel + kamyon ve dragline örtü kazı yöntemi uygulanmaktadır. Dragline çalışmasına olanak verecek şekilde panoların önceden shovel + kamyon yöntemiyle örtü kazısı yapılmakta ve dragline dilimleri oluşturulmaktadır. Kömür üretiminde değişik kapasitelerde hidrolik ekskavatörler ve elektrikli ekskavatörlerden faydalanılmaktadır.
GLİ Müdürlüğü´nde Ömerler ve 1/B Lavvarı Tesisi olmak üzere iki lavvar bulunmaktadır. Bu lavvarlarda açıkocak ve yeraltı işletmelerinde üretilen kömür yıkanmakta, zenginleştirilmekte ve piyasaya satışa hazır +18, 10-18, 0,5-10 mm ürünler haline getirilmektedir. Değişik yoğunluklarda yıkanan kömürlerin analiz değerleri de İşletmemiz bünyesindeki akredite laboratuvar tesisinde yapılmaktadır.
GLİ Müdürlüğü Tunçbilek ve 1/B Torbalama Tesislerinde kömürlerin torbalanması yapılmaktadır. Torbalama Tesisleri, Lavvarlarda üretilen TSE 1.Sınıf Kömür Kalite Belgeli 18 - 50 mm boyutundaki yıkanmış kömürün, taşıma ve yükleme aşamalarında oluşabilecek muhtemel tozun ayrılması amacıyla 18 mm ´lik eleklerde tekrar elenerek takriben 25 kg´lık 50x75 cm ebatlarında lamineli moniplen malzemeden imal edilen özel GLİ logolu torbalara konulup dikilerek satışa sunulmaktadır. Torbalanan kömürlerin ağırlığı elektronik kantarlarda devamlı kontrol edilmekte ve böylece tesisin kalibrasyonu sürekli olarak denetlenmektedir. Torbalanmış kömürlerin kamyonlara yüklenmesi, yükleme bandı yardımı ile yapılmaktadır. Yüklenen kamyonlar ayrıca kantarda tartılmaktadır. Tesislerin amacı, ocaklardan gelen tüvenan kömürün lavvarlarda yıkanıp kendi imkanları ile torbalanmasını sağlayıp alıcıya sunmaktır.